Home

Stefan Hertmans wint De Inktaap 2016

De roman “Oorlog en terpentijn” van Stefan Hertmans heeft de literaire jongerenprijs De Inktaap 2016 in de wacht gesleept. “Het boek is zoveel meer dan een oorlogsverhaal. Het vertelt een sociale geschiedenis, een tijdsgeest en het gaat over kunst en ja, ook over oorlog”, motiveert een van de 1.400 jongeren die deelnamen aan de verkiezing.

De Inktaap 2016 is in Rotterdam uitgereikt aan de Belgische schrijver Stefan Hertmans. Voor de literaire jongerenprijs lezen scholieren van 15 tot 18 jaar uit het Nederlandse taalgebied jaarlijks vier boeken.

De genomineerde boeken zijn de laureaten van de belangrijkste literatuurprijzen uit de Nederlandse taalgebied (de Gouden Boekenuil, nu Fintro Literatuurprijs, de AKO Literatuurprijs, nu ECI Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs) en een Caribische nominatie.

“Orgelman” van Mark Schaevers (Gouden Boekenuil 2015), “Vervoering” van Shatie Singh (Caribische nominatie), “Oorlog en terpentijn” van Stefan Hertmans (AKO Literatuurprijs) en “Ik kom terug” van Adriaan van Dis (Libris Literatuur Prijs) waren de genomineerden.

“Pakkend verhaal en poëtische taal”

Ruim 1.400 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba hebben “Oorlog en terpentijn” met stip op de eerste plaats gezet. Stefan Hermans volgt met zijn overwinning “La superba” van Ilja Leonard Pfeijffer op als laureaat van De Inktaap.

De jongeren waren onder de indruk van het boek van Hertmans. “Stefan Hertmans schrijft met zijn poëtische taal een pakkend verhaal” en “Het boek is zoveel meer dan een oorlogsverhaal. Het vertelt een sociale geschiedenis, een tijdsgeest en het gaat over kunst en ja, ook over oorlog”, waren twee reacties.

In “Oorlog en terpentijn” schetst Stefan Hertmans het verhaal van zijn grootvader die als 23-jarige militair in de Eerste Wereldoorlog terechtkomt.

______________________________________________________________________

Poëziegeschenk 2016 door Stefan Hertmans

Tijdens de Poëzieweek 2016 kreeg je het Poëziegeschenk cadeau van deelnemende boekhandels in Vlaanderen en Nederland bij besteding van ten minste € 12,50 aan poëzie. Het Poëziegeschenk werd in 2016 geschreven door de Vlaamse auteur Stefan Hertmans (Gent, 1951) en is getiteld Neem en lees.

untitledOver Neem en lees

In Neem en lees neemt Hertmans de lezer mee langs allerlei vormen van herinnering. Zich iets herinneren is voor Hertmans niet alleen privé, het heeft ook te maken met de beelden waarvan een samenleving leeft: gebeurtenissen, kunstwerken, boeken. In deze gloedvolle gedichten wisselen intieme en maatschappelijke herinneringen elkaar dan ook af — van de eerste verliefde blik tot en met gedachten die aan bootvluchtelingen kunnen toebehoren.

Stefan Hertmans

Hertmans_ lr_©Marc Brester_200

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en gedichten. Tot Hertmans’ meest succesvolle prozaboeken behoren de romans Oorlog en terpentijn (2013; bekroond met de AKO Literatuurprijs 2014, Gouden Uil Publieksprijs, De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza; nominaties Libris Literatuurprijs en Premio Strega Europea) en Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs), de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs), de verhalenbundel Gestolde wolken (1988, Multatuliprijs) en de roman in verhalen Als op de eerste dag (2001, F. Bordewijk-prijs). Zijn laatste essaybundel De Mobilisatie van Arcadia (2011) beleefde vele herdrukken.

Hertmans pende ook een rijk poëzie-oeuvre bijeen. In 2006 verscheen zijn verzameld werk, Muziek voor de overtocht. Gedichten 1975-2005 (2006). Vier jaar later verscheen de dichtbundel  De val van vrije dagen. Verschillende van zijn bundels werden genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. Met de bundel Muziek voor de overtocht ontving hij in 1995 de belangrijke Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie.

 Thema Poëzieweek 2016: herinnering

Onder het motto Jaren die druppelend versmelten staat de Poëzieweek in 2016 in het thema van herinneringen. Wie wordt er niet lyrisch als het gaat om mooie jeugd- of vakantieherinneringen? Evengoed zijn we bij momenten ontroerd door ons verleden, zowel collectief als individueel. We herinneren ons onze eerste kus, maar ook wanneer de Twin Towers ingestort zijn.

Herinneringen voeren ons terug naar een ver of nabij verleden, maar leiden ze ons soms ook niet om de tuin? Herinneringen kunnen ons op een roze wolk parkeren, maar kunnen ons evenzeer laten verdwalen in de minder aangename momenten van ons verleden. Poëzie is het genre bij uitstek om het verleden in woorden om te zetten, te bezingen, te bekritiseren, kortom, te herinneren.

Foto Stefan Hertmans © Marc Brester

_____________________________________________________

Een beeld van jou : Stefan Hertmans verzamelt zijn gedichten over de liefde in een mooie kleine bloemlezing.

Een beeld van jou

 • De gedichten van Stefan Hertmans zijn doordrongen van een vitale melancholie. Met de jaren is zijn werk intiemer geworden. Speciaal voor de Poëzieweek maakte Hertmans naast het Poëzieweekgeschenk een keuze uit zijn liefdesgedichten. Je vindt er ‘verwensingen’ en ‘bezoekingen’, maar ook talrijke erotische aanrakingen, warme kaneelvingers en koele oestervingers; er is sprake van verlangen en warmte, maar ook van eenzaamheid en afscheid. Er zijn ‘warme klauwen’ en scherven, maar ook hagedissen die neus aan neus slapen. Een heel leven van liefde en passie ligt er beeldend in vervat.
  Een beeld van jou is rijke, lyrische poëzie van een veelbekroond dichter.

 • Auteur: Stefan Hertmans
 • Aantal pagina’s: 112
 • Uitvoering: Paperback
 • Prijs: €16,50
___________________________________________________________________________________________

Guerre et Térébenthine

Gallimard, Du Monde entier

Présentation du livre Bruxelles: 20 octobre, 20:00h , Flagey, entretien avec Béatrice Delvaux, Le Soir
Paris: 4 novembre, entretien avec Philippe Claudel, Maison de la Poésie
Stefan Hertmans à la librairie Papyrus: Le 29 octobre à 19h30, Namur

Trad. du néerlandais par Isabelle Rosselin

Collection Du monde entier, Gallimard
Parution : 01-10-2015
_______________________________________________________________________________________

GUERRA E TREMENTINAGuerra e trementina genomineerd voor de Premio Strega Europeo!

De Premio Strega Europeo is de Europese variant van de Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs. Om in aanmerking te komen moet een roman eerder een nationale literatuurprijs hebben gewonnen en vertaald zijn naar het Italiaans. Stefan Hertmans won met Oorlog en Terpentijn (Guerra e trementina) de AKO literatuurprijs.

De jury bestaat uit vierhonderd leden uit heel Europa, overwegend literatuurcritici. Op 30 juni wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Letterature Festival Internazionale in Rome. Naast Wieringa en Hertmans zijn er nog drie auteurs genomineerd: Rafael Chirbes (Spanje), Alain Mabanckou (Franrkijk) en Katja Petrowskaja (Duitsland).

 

_____________________________________________

HET BEDENKELIJKE MAART 2015

 

 

In mei 2015 verscheen  de volledig herziene en uitgebreide versie van het essay Het Bedenkelijke (eerste druk 1999) bij uitgeverij Boom, Amsterdam in een mooie nieuwe uitgave.

‘ In Het Bedenkelijke onderzoekt Stefan Hertmans het obscene in de cultuur. Fenomenen als peepshows en excessief filmgeweld tonen ons iets fundamenteels over de menselijke geest, dat in versluierde vorm ook in religie en moralisme voorkomt. De schijnbare openheid die onze wereld domineert, heeft dan ook iets obsceens, omdat het wezenlijke ons eigenlijk ontsnapt. Volgens Hertmans vinden we in deze obsceniteit de grondstructuur van de menselijke geest. Dat wat ons te denken geeft, wat het denken in gang zet, is zelf bedenkelijk en maakt ons denken twijfelachtig’.

www.boomfilosofie.nl

 

______________________________________________________________________________________

 

In maart 2015 verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij de nieuwe uitgave van

HARDER DAN SNEEUW

een spannende roman over liefde in tijden van terrorisme en paranoia.

‘In Harder dan sneeuw staan passages die ik om persoonlijke redenen nooit zal vergeten. Beschrijvingen van emoties die je geregeld overvallen, maar waar je als eenvoudige sterveling nooit de woorden voor hebt gevonden’

Jeroen De Preter – De Morgen, 29-09-2004

______________________________

OORLOG EN TERPENTIJN

WINNAAR AKO LITERATUUR PRIJS 2014

Meer dan 200.000 exemplaren in druk in Nederland en Vlaanderen

‘Een Europees meesterwerk van een gehalte dat je niet meer voor mogelijk hield’, Jens Christian Grøndahl

‘Krieg und Terpentin: Das ist die belgisch-zivilisierte Antwort auf Ernst Jüngers brutale Dialektik von Schönheit und Schrecken’, Gustav Seibt, Süddeutsche Zeitung

‘Het beste Nederlandse proza van 2013, het beste boek over de Eerste Wereldoorlog en een hoogst ontroerende, uitgekiend gecomponeerde, vijf generaties omvattende familieroman’ – De Groene Amsterdammer

‘Hiermee hijst Hertmans zich op het niveau van de allergrootsten van de Nederlandstalige literatuur’ – Liberales.be

O&T ADVPersbericht De Bezige Bij

Internationaal succes voor ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans De roman Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans kan zich verheugen in grote internationale belangstelling. De vertaalrechten zijn inmiddels, na verhitte veilingen aansluitend op de Frankfurter Buchmesse, verkocht aan gerenommeerde uitgeverijen in Duitsland (Hanser Berlin), Frankrijk (Gallimard), Engeland (Harvill Secker), Australië/Nieuw-Zeeland (Text), US (Alfred Knopf New York), Marsilio Ed. in Venetië, Norstedt in Zweden, People’s Press in Denemarken, Pax in Noorwegen, en het lijkt erop dat de zegetocht van deze bijzondere roman daarmee niet ten einde is. De eerste buitenlandse editie verschijnt najaar 2014 bij Hanser Berlin Verlag in een vertaling van Ira Wilhelm. In Nederland en Vlaanderen zijn inmiddels 200.000 exemplaren van Oorlog en Terpentijn verkocht.

Nu al achttiende druk!

 ‘Een meesterwerk’ ***** – HUMO

‘De sensibele Hertmans heeft niet alleen zijn grootvaders stem vertolkt maar die van een hele generatie.’ **** De Volkskrant

‘Zijn uitgever kondigde Oorlog en Terpentijn aan als een grootse roman over de Eerste Wereldoorlog. Stefan Hertmans maakte die belofte waar. (…) Een pracht van een roman, vol geschiedenis, vol leven, vol wijsheid.’ – Nederlands Dagblad

Oorlog en terpentijn is een meesterlijk geschreven relaas van een dramatisch leven, een stuk Gentse familiegeschiedenis en een mooi eerbetoon aan Hertmans’ zo lang mysterieus gebleven grootvader. En allicht het mooiste boek dat de komende vijf jaar over de generatie van de Grote Oorlog zal verschijnen.’ – De Tijd

‘Met Oorlog en terpentijn heeft Stefan Hertmans een van de aangrijpendste boeken van het jaar geschreven.’ ***** – De Standaard

Oorlog en terpentijn is een knap, meeslepend en ontroerend boek. *****’ – Cobra.be

‘Hertmans realiseerde met die gegevens een roman waarin een familiekroniek verweven wordt met oorlogsellende. Het resultaat is adembenemend’ ***** – Het Nieuwsblad

‘Hertmans schildert in woorden, elk woord zorgvuldig afgewogen, subliem van compositie en stilistisch vernuft’ **** – Gooi- en Eemlander

‘Wat een boek!! Lees het maar gewoon’ – NCRV-Gids, Mieke van der Weij

Pepe soldaat 1918 formaat boek

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Door de verhalen uit zijn jeugd vermoedde Hertmans dat de inhoud wel eens onthutsend kon zijn. Jarenlang durfde hij de schriften niet te openen. Tot hij het wél deed, en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. Hij sublimeerde zijn verdriet in de stilte van de schilderkunst. In een poging dat leven te doorgronden schreef Hertmans zijn herinneringen aan zijn grootvader op. Hij citeert uit diens dagboeken en kijkt naar diens schilderijen,om uiteindelijk de ware toedracht te ontsluieren. Hertmans vertelt dit verhaal met een verbeeldingskracht waarover alleen grote schrijvers beschikken, en in een vorm die een onuitwisbare indruk op de lezer achterlaat. Oorlog en Terpentijn  vormt een aangrijpende zoektocht naar een leven dat samenviel met de tragiek van een eeuw – en een postume, bijna mythische poging dat leven alsnog een stem te geven.

‘Oorlog en Terpentijn’ bekroond met

CULTUURPRIJS VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 2014

PRIJS VAN DE LEZERSJURY GOUDEN BOEKENUIL 2014

NOMINATIE LIBRIS LITERATUURPRIJS 2014

NOMINATIE AKO LITERATUURPRIJS 2014

175.000 EXEMPLAREN VERKOCHT

Cultuurprijs 21 feb 2014

Trailer

________________________________________

Now in Danish: Min Bedstefars Himmel

***** In Berlingske: ‘A great novel about love, art, poverty and the Great War’

Translation: Birthe Lundsgaard

hertmans

Der Himmel meines Großvaters/ Hanser Berlin

‘ “Krieg und Terpentin”: das ist die belgisch-zivilisierte Antwort auf Ernst Jüngers brutale Dialektik von Schönheit und Schrecken (…) Zarter, rührender ist eine Wiedererkennung, eine Überbrückung der Zeiten selten in Szene gesetzt worden’ (Gustav Seibt, Süddeutsche Zeitung, 16-10-2014).

Roman – übersetzt aus dem Niederländischen von Ira Wilhelm
Erscheinungsdatum: 25.08.2014
Fester Einband, 320 Seiten
mit zahlreichen s/w-Abbildungen

Preis: 21,90 € (D) / UVP 29,90 sFR (CH) / 22,60 € (A)

ISBN 978-3-446-24643-0
Hanser Berlin

“Man kann alles, wenn man will!”, sagt der alte Mann zu seinem Enkel und schwingt sich in den Kopfstand. Die wahre Willenskraft seines Großvaters begreift Stefan Hertmans jedoch erst, als er dessen Notizbücher liest, und beschließt, den Roman dieses Lebens zu schreiben. Eindringlich beschwört er eine bitterarme Kindheit in Belgien, zeigt den 13-Jährigen, wie er bei der Arbeit in der Eisengießerei davon träumt, Maler zu werden, und stattdessen im Ersten Weltkrieg an die Front nach Westflandern gerät. Dass der Mann, der dieses Grauen überlebt, fast am Tod seiner großen Liebe zugrunde geht, ist eines der Geheimnisse, denen der Enkel auf die Spur kommt. Mit seiner Hommage an den Großvater ist Hertmans ein grandioser Roman gelungen.

———————————————————-

KRIG OG TERPENTIN

Krig og terpentin

“Dette er et mesterverk.”
**** Humo

 

Like før sin død i 1980 ga Stefan Hertmans’ morfar ham noen gamle notatbøker. I flere år var Hertmans for redd til å åpne dem. Men da han til slutt gjorde det, avdekket han flere uventede hemmeligheter. Bestefarens liv hadde vært preget av den fattige oppveksten på begynnelsen av 1900-tallet, av de grusomme opplevelsene som soldat ved fronten under første verdenskrig, og av sin store kjærlighet som han mistet i ung alder. Resten av livet brukte han til å omforme sorgen og minnene til stillferdige malerier.
I et forsøk på å forstå morfarens liv skrev Hertmans ned minnene han hadde om ham. Han siterer fra dagbøkene og studerer bildene. Hertmans forteller bestefarens historie med en unik forestillingskraft og nerve, og lar de personlige opplevelsene og storpolitiske hendelsene møtes på en usedvanlig sterk måte. Krig og terpentin er en sjelden førstehåndsberetning fra en frontsoldat i Den store krigen. I partier minner den om Erich Maria Remarques Intet nytt fra Vestfronten i sine nøkterne og presise skildringer, men samtidig bygger den opp en ramme rundt det biografiske stoffet som setter den individuelle erfaringen i en større sammenheng.

 

_________________________________

 

LINKS/RECENSIES/INTERVIEWS

Stefan Hertmans bij EenVandaag

In EenVandaag vertelt  Stefan Hertmans over het leven en het lijden van de frontsoldaten in de loopgraven van de Grote Oorlog. Hertmans schreef een prachtig relaas op basis van aantekeningen van zijn grootvader Urbain Martien, die vier jaar leefde en overleefde in de loopgraven aan de IJzer in Zuidwest-Vlaanderen. Dat alles valt te lezen in de bestseller ‘Oorlog en Terpentijn’, inmiddels bekroond en alom geprezen.

sitestat
__________________________________________________

Stefan Hertmans te gast bij Buitenhof

Op zondag 2 februari was Stefan Hertmans te gast bij VPRO Buitenhof n.a.v. zijn roman Oorlog en terpentijn. De roman werd vorige week genomineerd voor Libris Literatuurprijs 2014.  Buitenhof werd zondag om 12.00 uur uitgezonden op Nederland 1.

U kunt de volledige aflevering bekijken op

http://tolx.nl/onderwerp/stefan-hertmans/buitenhof.
Stefan Hertmans te gast bij Wim Brands over Oorlog en terpentijn.

U kunt de volledige uitzending bekijken op

http://boeken.vpro.nl/televisie/boeken/2013/08-september.html.

   ________________________________________

Nu zesde druk: DE MOBILISATIE VAN ARCADIA

‘Een erudiete bundel… je zou er haast een hele kast romans voor weggeven’. (De Standaard, 5 nov. 2011).

Hertmans schrijft zo prikkelend dat ik meteen zijn mening wil weten over alles wat ik recentelijk heb gelezen’. (Elsbeth Etty, NRC Handelsblad).

De Mobilisatie van Arcadia bevat veertien stilistisch, thematisch en qua houding samenhangende essays die met kracht van argumenten en vaak in superieure, lenige, soms ook geestige formuleringen kritiek leveren op ideeën en praktijken die het culturele leven momenteel beheersen (…) een ronduit indrukwekkend boek’. (Cyrille Offermans in De Groene Amsterdammer)

‘We kunnen er niet onderuit: we beleven emotionele tijden. Waar men ook kijkt, commotie is de norm, intensiteit de vorm.’ Zo begint het nieuwe boek met essays van Stefan Hertmans, waarin hij ons verlangen naar een arcadisch bestaan fileert. Waarom moeten we alles wat we van waarde achten – seksualiteit, identiteit, kunst en literatuur, sociaal engagement – onophoudelijk opfokken voor het grote doel. Kunnen we de dingen niet meer in hun waarde laten zonder ze uit te kauwen? Wellicht hebben we zo’n intens gevoel van verlies omdat we voortdurend een fictieve persoonlijkheid najagen. Het is niet verwonderlijk dat Hertmans   in dit boek uitgebreid aandacht besteedt aan kritische schrijvers als Michel Houellebecq, Søren Kierkegaard of W.G. Sebald, over wie hij met grote instemming schrijft. Uitgeverij De Bezige Bij ISBN 978 90 234  6724 3 | verkoopprijs ca. € 19,90 | 288 pag.| Voor meer informatie en/of het aanvragen van recensie-exemplaar of interview met Stefan Hertmans kunt u contact opnemen met Chris Boudewijns van WPG België: chris.boudewijns@wpg.be | +32-3-285 73 04. Voor Nederland: s.schwachofer@debezigebij.nl Quotes over het werk van Stefan Hertmans: http://stefanhertmans.wordpress.com/2006/02/11/quotes/

 _______________________________________________________________

In 2010 verscheen De val van vrije dagen, gedichten (De Bezige Bij, Amsterdam).

Met De val van vrije dagen bevestigt Hertmans dat hij stilaan tot de grand old men van de Vlaamse poëzie behoort‘ – Knack

Stefan Hertmans is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste Vlaamse dichters, iemand die talige en semantische complexiteit weet te combineren met emotionele toegankelijkheid‘ (Rob Schouten in Vrij Nederland).

Voortreffelijke bundel‘ (Cobra.be) ‘De poëzie van Stefan Hertmans is van een betekenisrijkdom zonder weerga‘ (Patrick Peeters, de Leeswolf). ‘Fascinerende gedichten‘ (Paul Demets in De Morgen). ‘Als een troubadour probeert Hertmans de schijnzekerheden van onze snelle, moderne tijd te deconstrueren (…) Wat overblijft is heel pure poëzie‘ (Metro). Te koop in de betere boekhandel. Voor een preview zie: teksten/poëzie op deze site. _______________________________________________________________ Het verborgen weefsel, roman, De Bezige Bij 2008. Deze stilistisch zorgvuldig geslepen kleine roman biedt het verslag van de innerlijke strijd van een veertigjarige vrouw. Wat vraagt haar schrijverschap, waarmee ze overhoop ligt, van haar? En waar is haar verloren zuster gebleven? De kloof tussen haar gedachten en het leven met haar man en dochtertje lijkt nauwelijks meer te overbruggen. Een reis naar het buitenland en buitenechtelijke relaties brengen haar uit haar evenwicht. De roman begint als haar dagboek, maar gaat geleidelijk over in het verhaal van een onmogelijke, verzengende passie. De vrijheid van de hedendaagse vrouw brengt meteen ook de doem van de dilemma’s met zich: wat doet een geëmancipeerde vrouw met haar leven, haar relaties, haar tegenstrijdige verlangens naar autonomie en geborgenheid? Met subtiele toetsen wordt een intrigerend portret geschetst van een vrouw die leeft met alle verworvenheden van de emancipatie. Haar melancholie en haar creatieve vertwijfeling leiden naar een onverwachte ontknoping. Misschien is de Jelina uit deze roman wel een hedendaagse verwante van Madame Bovary?

Uit de pers

 • In prachtige zinnen en met een bijzondere fijnzinnigheid legt Hertmans het gevoelsleven van deze vrouw bloot. (…) Het verborgen weefsel is een subtiel portret van een vrouw en schrijfster die zich bekwaamt in het verzinnen van ‘kleine listen met het oog op tijdelijk opluchting.’ **** – de Volkskrant

 • Een prachtige, ‘intensieve’, roman waarin Hertmans een poëtische stijl hanteert die net zo min licht verteerbaar is als het kerstdiner, maar minstens zo de moeite waard.’ – Algemeen Dagblad

 • Een fonkelende roman vol literaire allusies rond verlangde eenzaamheid die niet tot vrijheid maar gevangenschap leidt.’ – NBD

   

_________________________________________________________________ In de Belgica-reeks van Uitgeverij Voetnoot publiceerde Stefan Hertmans een spannende novelle: Je Portret. Je portret is een sensueel maar evenzeer ontluisterend verhaal dat de lezer tot de dramatische ontknoping toe in de ban slaat. Met zijn spiegelmotieven baadt het in een licht decadente fin-de-siècle-atmosfeer die de schilderijen van Fernand Khnopff voor de geest roept (ako.nl) “Dit prachtige kleinood is bovendien een pareltje in taal en souplesse. Het houdt de lezer tot het laatste woord in de ban, letterlijk. Met het leuke nawoord van Dirk Leyman, dat (…) het hele oeuvre van Hertmans overspant via een geestig abecedarium, krijgt de uitgave bovendien extra waarde” (enola.be) _______________________________________________________________   Steden (1998) werd genomineerd voor de toenmalige Generale Bankprijs, nu in pocket herdruk bij De Bezige Bij. In dit boek loopt Stefan Hertmans door verschillende steden als Triëst, Sydney, Dresden, Bratislava en Marseille; hij denkt in Salzburg aan Sarajevo en in Brussel aan Amsterdam.

“De mooiste resultaten van het speurwerk naar de mentaliteit van een stad bereikt Hertmans, naar mijn smaak, in twee steden die hij langdurig verkend heeft: Amsterdam en Brussel, allebei grootsteden, maar op een heel andere manier. Hertmans maakt aannemelijk dat het taalbewustzijn, heel evident aanwezig in Amsterdam, heel evident afwezig in Brussel, daar een grote rol in speelt. In dat hoofdstuk formuleert hij overigens kernachtig het politieke probleem van de hoofdstad Brussel in dit land van Walen en Vlamingen: “Brussel is het winkeltje vol bedorven waar, waar iedereen met een dichtgeknepen neus komt stelen wat nog niet bedorven is, om dan weer snel naar de eigen verkaveling te verdwijnen’”

Mark Schaevers, Standaard der Letteren, 12 – 03 – 1998. ______________________________________________________________ Vertaling in het Engels Reaktion Books, University of Chicago Press

In het Spaans Pre-Textos, Valencia 2003

_______________

In het Frans Le Castor Astral 2003 (Prix France Culture – La Ville à lire 2003)     _________________________________________________

Het zwijgen van de tragedie biedt een verzameling essays, waarin de vraag naar het tragische denken in de Westerse literatuur voorop staat. Vanaf de romantiek wordt het ‘tragische’, net zoals het ‘sublieme’, vaak aangeduid als iets wat onzegbaar is. Wat betekent dit fameuze ‘onzegbare’ voor de moderne literatuur? Hoe heeft het schrijvers als Samuel Beckett, Heiner Müller, Lenz, Von Hoffmannsthal of Paul Celan beïnvloed? Wat betekent de erfenis van de tragedie nog vandaag de dag? Volgens een cultuurpessimist als George Steiner is de tragedie onmogelijk in de moderne tijd. Maar misschien ‘zwijgt’ de tragedie alleen maar, omdat de kern van het tragische moeilijk onder woorden te brengen valt. Zo duikt het op in de woordeloze wreedheid van Medea – die van de auteur in een uitgebreid essay moreel zelfs gelijk krijgt – of in het koppige nee van Antigone, een figuur waarover Hertmans tachtig bladzijden lang in een dagboekachtige tekst nadenkt. Medea staat voor de wraak van het verdwijnende matriarchaat tegen een nieuwe ‘fallische’ orde die gestalte krijgt in haar overspelige man Jason, en Antigone met haar koppige weigering om haar broer onbegraven te laten liggen, voor  de ambiguïteit van de rechtspraak. Een derde figuur, Empedokles, staat voor de impact van de politieke visionair in het antieke denken. Antigone en Empedokles zijn ook figuren die Hölderlin diepgaand hebben bezig gehouden, en waaraan hij zijn revolutionaire lezing van de tragedie heeft opgehangen. Hölderlins denken vormt dan ook één van de vele rode draden in deze studie. Tenslotte wordt de vraag gesteld of onze alomtegenwoordige ironie een adequaat antwoord vormt op het tragische levensgevoel. De teksten in dit boek vormen de achtergrond voor Hertmans’ eigen  theatertrilogie, bestaande uit Kopnaad (1991), Mind the Gap (2004) en De dood van Empedokles (ongepubliceerd).

° ‘Het zwijgen van de tragedie van Stefan Hertmans is een buitengewoon intelligent, hooggestemd en stimulerend essayboek, vol cultuur.’ – juryrapport Maurice Gilliamsprijs 2008 °

Verscheen bij uitgeverij Pre-Textos als El silencio de la Tragedia, Valencia 2009 __________________________________________________________________ Harder dan sneeuw, roman

‘In Harder dan sneeuw staan passages die ik om persoonlijke redenen nooit zal vergeten. Beschrijvingen van emoties die je geregeld overvallen, maar waar je als eenvoudige sterveling nooit de woorden voor hebt gevonden’

Jeroen De Preter – De Morgen, 29-09-2004 ________________________________________________________ Waarover men niet spreken kan. Elementen voor een agogiek van de kunst, Academia Press, Gent, 2010 September 2010 verscheen bij Academia Press te Gent de derde, geheel herziene uitgave van dit boek over kunstagogiek. Het biedt een handig overzicht van de wijsgerige problemen die ontstaan wanneer men gestructureerd over kunst wil spreken, en stelt de vraag hoe men een dergelijk subjectief ‘veld’ kan onderwijzen, communiceren, en kritisch benaderen. Onmisbare inleiding voor al wie, zeker in het hoger onderwijs, zich verdiept in de problemen van de moderne en de hedendaagse kunst. ___________________________________________________________ ____________________________________________________ Doctoraat: Zäsur, Differentie, Ursprung, Ironie: Hölderlin en de goden van onze tijd is integraal te raadplegen en te downloaden op http://hogent.academia.edu/SHertmans/Papers/694991/Zasur_Differentie_Ursprung_Ironie_Holderlin_en_de_goden_van_onze_tijd

Geplaatst in Uncategorized | Reacties staat uit voor Home